29 december 2023

 

Afscheid van onze secretaris Walter Van den Broeck

Leden,
Militairen,

2023 is bijna voorbij, 2024 is in aantocht. Deze overgang zal binnen ACV Defensie in de geschiedenisboeken opgenomen worden als afscheid nemen van een fenomeen binnen ACV Openbare Diensten. Na jaren inzet, waaronder drie jaar VEP, zal Walter eind dit jaar echt met verdiend pensioen gaan.

 

Walter begon zijn carrière bij ACV Defensie als militant en werd al snel  regioverantwoordelijke van regio Vlaanderen. Als militant en regioverantwoordelijke werd hij al betrokken en ingezet bij verschillende geldelijke dossiers. In 2005 werd hij vaste afgevaardigde en nog eens drie jaar later werd Walter secretaris vakbondsverantwoordelijke van ACV Defensie. Walter zat de laatste decennia wekelijks aan de onderhandelingstafel, waar hij zich ontfermde over de gekende grote dossiers zoals: het GLC, TRAVARB, G1, pensioendossier, loondossier, cafetariaplannen,  …

Walter was niet alleen een begrip binnen ACV Defensie, maar ook ACV Openbare Diensten en Defensie kenden Walter als een loyaal en geëngageerd collega die steeds met kennis en motivatie zich over dossiers ontfermde. Hij was steeds bereid om te helpen en te adviseren. Hij was een echte vakbondsman die zich met hart en ziel inzette voor de belangen van alle militairen, collega’s en de achterban.

 

Walter is als militair administrateur een echte topper. Het loondossier was dan ook “zijn” dossier. Het kostte hem vele uren, dagen, weken, maanden en zelfs jaren inzet. Waar hij elke eurocent analyseerde en in simulaties goot. Net zoals in de andere dossiers, waren ook hier zijn argumenten en motivatie beslissend om het loondossier zo rechtvaardig en eerlijk mogelijk te maken voor iedere militair. Hiervoor kreeg hij bij het afsluiten van het dossier vele persoonlijke felicitaties van leden, militanten, concullega’s van andere vakbonden, Defensiestaf en zelfs van het kabinet van de Minister. Walter ontwierp een simulator die de loonsverhogingen correct kon berekenen. Vele leden en niet-leden ontvingen zulke simulatie. Eind januari 2024 wordt het derde deel van het loondossier ingevoerd. Jullie zullen dan het resultaat zien van Walter’s engagement.  Walter zal in de toekomst nog actief blijven als gepensioneerde afgevaardigde  en meestrijden voor de rechten van onze gepensioneerden. Ook blijft hij bereikbaar voor het nodige advies in geldelijke dossiers.

ACV Openbare Diensten diende dus op zoek te gaan naar een nieuwe vakbondsverantwoordelijke, een mogelijke opvolger om Walter’s werk en inzet verder te zetten en iemand die het ACV Defensie team verder kan leiden in de toekomst.

Opvolging en versterking ACV Defensie team

 

Na 14 jaar als vaste afgevaardigde, opvolging en behandeling van individuele dossiers, leden- en militantenwerking ben ik ACV Openbare Diensten dankbaar voor het vertrouwen en de kans die ik krijg om Walter mogen op te volgen. Ik heb de afgelopen jaren veel van Walter geleerd en zal vanaf januari deze kennis gebruiken om de  fakkel over te nemen. Ik ben ervan overtuigd dat dit samen met de collega’s en ons militantenteam zal lukken.

De combinatie met mijn huidige taken is niet meer mogelijk en daarom zullen mijn taken  overgenomen worden door Nicky De Haeck die na nieuwjaar ons team zal vervoegen als vaste afgevaardigde en zich zal ontfermen over de individuele dossiers. Nicky was jaren militant bij 1C/1Gr, Ci-MEG en KMS. Dirk en ikzelf zijn alvast blij met deze aanwinst en versterking.

In 2024 blijft ook het welzijn van militairen onze bezorgdheid

 

2024 wordt een verkiezingsjaar waar de kaarten opnieuw gelegd zullen worden. Wij zullen met ons memorandum alvast trachten te wegen op zowel de partijprogramma’s als op de regeringsvorming. Defensie en militairen verdienen om verder gesteund te worden.

Ons project “Hoe is ’t (eigenlijk écht met u)?” werd al voorgesteld aan de militanten, minister en Defensiestaf en zal in de eenheden uitgerold worden. Al benieuwd naar dit project? Breng dan een bezoekje op www.acvdefensie.be

Ben jij ook een teamspeler?

Omdat we samen sterker staan, zijn we nog op zoek naar militanten. Kan jij ook niet tegen onrecht en wil je meewerken aan een betere Defensie voor onze militairen? Er is nog plaats in ons militantenteam! Geef een seintje voor een vrijblijvend informatief gesprek. 

Het ganse ACV Defensie team wenst jullie en jullie dierbare een fijn en gezond eindejaar, een goed begin en hopelijk een volkomen syndicaal jaar naar jullie zin.

Met vriendelijke groeten,

Frederic Bay
Secretaris ACV Defensie

 


Download de "pdf" versie van deze nieuwsbrief