22 juli 2020

 

Corona kent geen verlof of grenzen!

Op reis tijdens het vakantieverlof

Vakantieverlof is de ideale periode om te ontspannen en de wereld te verkennen. Op reis gaan is elke keer opnieuw een uitdaging. Welke documenten moet ik meenemen? Welke verzekeringen sluit ik het best af? Welke formaliteiten moeten vervuld worden? Gaat al mijn bagage wel in mijn koffer? Is mijn bagage niet te zwaar? …

Maar reizen in coronatijden zorgt nog voor extra voorbereiding. We willen op een veilige manier met een gerust hart op reis gaan en maximaal de risico’s op besmetting beperken. Dit jaar zullen mondmaskers en hand ontsmettingsgel dan ook tot onze bagage behoren.

Maar ook onze overheid en de overheden van de vakantiebestemmingen leggen in het kader van preventie tegen het coronavirus verschillende maatregelen op. Voor ons land vindt u veel info op de website van Buitenlandse Zaken.

Op reis in coronatijden - Website Buitenlandse Zaken

Sinds begin juli 2020 vermeldt de website van de FOD BuZa reisadviezen voor vertrek naar en terugkeer uit het buitenland aan de hand van kleurencodes. (Situatie op 22 juli 2020)

Het onderstaande advies betreft enkel niet-essentiële reizen zoals toerisme. Het blijft verboden te reizen naar landen die hieronder niet vermeld staan, tenzij het een essentiële verplaatsing betreft.

Vertrek op reis:

Kleurcodes vertrek in verlof

Terugkeer uit reis:

Kleurcodes terugkeer uit verlof

Militairen op reis

Reizen naar het buitenland is enkel mogelijk als de regio van bestemming GEEN rode kleur heeft gekregen op het moment van het vertrek. Check daarom tot vlak voor je vertrek of reizen naar die regio is toegelaten.

Wanneer men terugkeert uit een rode zone is het onder andere verplicht in quarantaine te gaan. Als men daarentegen terugkeert uit een oranje zone wordt een quarantaine gevraagd en aanbevolen.

Reizen naar landen die niet voorkomen in de tabel met kleurencodes blijft sowieso ook verboden.

Administratieve toestand van militairen in quarantaine

Verschillende situaties kunnen zich voordoen. Voor elke situatie is een degelijke opvolging van de evolutie in de betreffende regio een must, en de verantwoordelijkheid van elk individu.

Situatie 1:

Op het moment van vertrek kleurt mijn vakantiebestemming groen, maar tijdens het verblijf verandert dit in rood. Op het moment van terugkomst in België is dit nog steeds rood: ik moet dus verplicht in quarantaine gaan.

  • Voor wie niet noodzakelijk fysiek aanwezig moet zijn in de eenheid, kan afstandswerken (zonder beperking van Max 3 dagen per week) een mogelijk alternatief zijn indien dit wordt toegestaan door de Departement Manager. De aanvraag kan worden ingediend via HRM@Defence.
  • Je kan ook “uitzonderlijk omstandigheidsverlof” vragen. Die aanvraag doe je gewoon in HRM@Defence. Je korpscommandant beoordeelt de aanvraag. Voeg dus de nodige uitleg of bewijsstukken toe als je die hebt.
  • Je kan ook gewoon bijkomend vakantieverlof opnemen. Ook dat doet men via HRM@Defence.

Situatie 2:

“Op het moment van vertrek kleurt mijn vakantiebestemming groen, maar tijdens het verblijf verandert dit in oranje. Quarantaine is in dit geval gevraagd en aangeraden bij terugkomst.”

Na beoordeling van de situatie door de betrokkene en zijn korpscommandant kan uit dezelfde maatregelen als in situatie 1 worden geput.  

Situatie 3:

“Op het moment van vertrek kleurt mijn vakantiebestemming groen, en bij terugkeer in België is dit nog steeds groen. Een paar dagen daarna wordt die regio opgenomen op de rode lijst.”

Na contact name met de eenheid en beoordeling van de situatie door de korpscommandant, kan het raadzaam zijn om alsnog een quarantaine te overwegen. De opties uit bovenstaande situatie 1 kunnen worden aangewend.

Situatie 4:

“Op het moment van vertrek kleurt mijn vakantiebestemming rood. Ik besluit toch op vakantie te vertrekken naar die rode zone. Op het moment van terugkomst in België is de kleurcode van de regio nog steeds rood of oranje: ik meen dus in quarantaine te moeten gaan.”

Reizen naar rode regio’s/vakantiebestemmingen is sowieso NIET toegelaten. Wie bij het vertrek wist dat hij naar een rode, en dus verboden, zone reisde, kan in de meeste gevallen evenmin op reisbijstand rekenen. In dit geval is een quarantaine noodzakelijk. 

Veiligheid op reis

Corona kent geen verlof of grenzen! Hou daarom altijd en overal rekening met de gekende preventiemaatregelen: Hou 1,5 meter afstand, was en ontsmet regelmatig je handen, draag een mondmasker waar nodig, gebruik papieren zakdoekjes, …

 

ACV Defensie wenst iedereen een aangenaam, veilig en ontspannend verlof toe. 

 


Download de "pdf" versie van deze nieuwsbrief